ArenaTel - Mobiltelefon gyorsszerviz

A legújabb Windows 10 még közelebb hozza a PC-t és a mobilokat!

A címet is megerősítve, az új szolgáltatás neve „Közeli kapcsolat”, melynek segítségével szinte gyerekjáték lesz üzeneteket küldeni egy PC-re iPhone vagy Androidosmobiltelefonunkról.

A Microsoft számára nagyon fontos célkitűzés, hogy a Windows 10-et használó személyi számítógépeket a lehető legközelebbi kapcsolatba hozzák az Androidos, mint a Samsung vagy Xperia készülékekkel, és az iOS operációs rendszerrel ellátott eszközökkel, mint például az iPhone.

Ennek az egyik fontos lépése, hogy az áprilisban kiadott Windows frissítésben már elérhetővé vált egy újdonság, amely a NearbyShare, vagyis „Közeli Megosztás” nevet kapta.

Ennek az új elemnek a feladata, hogy a mobiltelefonunkról egyszerűen tudjunk fájlokat megosztani a Windows10-et használó személyi számítógépünkkel.

Természetesen ez a rendszer arra is alkalmas, hogy egy másik Windows 10 operációs rendszerrel működő eszközzel osszunk meg egyszerűen WiFi-n, vagy Bluetooth-on keresztül tartalmakat. Az egyetlen dolog, ami ehhez szükséges, hogy a folyamatot a fogadó fél jóváhagyja a felugró ablakban.

Az még kérdéses, hogy az iOS ezt mennyire fogja engedni, hiszen az Apple rendszere híresen ellenáll minden külső próbálkozásnak, viszont a verebek csiripelése szerint, az iPhone kiadója is tervezi aziOS fájlkezelő rendszerének fejlesztését. Így talán engedélyezni fogják a „Közeli Megosztás” funkciót a Microsoftnak a saját készülékeivel is.

 

Mi az az Industry 4.0?

Az okos telefonoktól és mobil eszközöktől, mint az iPhone, Sony Ericsson vagy Huawei az okos hűtőgépekig, mint például a Samsung egyes típusai, a mindennapjainkban a technológia nagy szerepet játszik életünk legtöbb területén, de ez az iparfejlődésének világára is ugyan így igaz!

Az „Industry 4.0” (szabadfordításban a 4.0-ás verziója az iparnak), a címke, mely a hagyományos gyártási módok és termelés, valamint a folyamatosan bővülő, mindent körülvevő technológiai világ ötvözésének jelölésére szolgál.

Ez a rendszer magába foglal egy nagy kiterjedésű „M2M” (mobil eszközök kommunikációjának rendszerei) rendszert és az úgynevezett „Internet of Things” (eszközök belső hálózata) hálózatát. Ennek segítségével a gyártók és fogyasztók megnövekedett automatizálási lehetőségeket élvezhetnek, magasabb szintű kommunikációval és ellenőrzési lehetőségekkel, önellenőrző rendszerekkel. Ennek következtében pedig egy magasabb szintű analitikáról beszélünk, aminek segítségével egy minden eddiginél produktívabb jövőt építhetünk.

A gyárak egyre inkább automatizáltakká válnak, miközben az önellenőrzés is megvalósul, ahogy a gépekbe beépítésre kerül a rendszer, mely folyamatos analitikát és a különböző gépek közötti kommunikációt teszi lehetővé. Ennek egyik célja, hogy az emberi munkaerőt az olyan gyárak, mint az Apple vagy Samsung, egyéb feladatkörök ellátásához szabadíthassák fel.

Mi is az az 5G?

Ahogy a nevéből és az eddig használt 3G és 4G rendszerek ismeretéből is következtethetünk, az 5G valóban a mobil eszközök internet csatlakozásának legújabb generációja. A rendszer egy minden eddiginél gyorsabb sebességet kínál, valamint sokkal megbízhatóbb kapcsolatot jelent az okos telefonok és egyéb mobil eszközök számára.

Az úgynevezett ’Cutting-edge’ technológiát és a legújabb fejlesztéseket ötvöző 5G rendszer olyan csatlakozási lehetőséget kínál az olyan felsőkategóriás készülékeknek, mint az Apple, Huawei, Sony Xperia vagy Samsung, melynek sebessége a jelenleg elérhető legfejlettebb technológiákat alkalmazó kapcsolatok sebességének sokszorosa. A várakozások szerint az átlagos letöltési sebessége elérheti a hihetetlen 1GB/s-et.

Az 5G alapú rendszerek segítségével az ’Internet of Things’ technológia, melynek szerves részei a különböző mobiltelefon márkák, mint az Apple, vagy a fent említett többi márka is, nagyon gyors fejlődésre lesz képes, melynek következtében az infrastruktúráknak hatalmas adatmennyiség mozgatására kell felkészülniük. Ez lehetővé fogja tenni egy „Okosabb” és még jobban összekapcsolódott világ kialakulását.

A jelenleg folyó fejlesztések alakulása szerint, az 5G rendszerek várhatóan 2020ra jelennek meg a világban és a jelenlegi 3G és 4G rendszereket fogja használni, mely lehetővé teszi majd, hogy a világon bárhol és bármikor online lehessünk és mindezt egy, az eddigieknél jóval gyorsabb rendszert használva élvezhessük.

Bemutatkozik a legújabb Android (II. rész)

Képkódolás

Egyszerűsödik az android bitmap dekódolása és a HDR VP9 Video formátum is beépített támogatást kap. Ezáltal a nagyobb dinamikatartományú, eddiginél élvezhetőbb videókat is meg lehet majd nézni. Támogatni fogja továbbá a HEIF képkódoló platformot, melynek népszerűsége folyamatosan nő és nagy előnye, hogy spórol a sávszélességgel és tárhellyel. Ráadásul az adatforgalommal járó költségeket is optimalizálja majd. Ez az android JobScheduler funkciója, mely megvédi a felhasználót a komolyabb adatletöltések után járó költségektől.

Neurális hálózatok
Az új android operációs rendszerbe szintén beépítésre kerül a neutrális hálózatok alkalmazása, a Neutral Networks API 1.1 személyében. Ez komoly mértékben gyorsítja a mobil eszközökön történő gépi tanulási folyamatokat. A rendszer először az Android 8.1-ben mutatkozott be és ezt fejleszti tovább az Android P, kilenc új művelet lehetővé tételével.

Autofill

Az android fejlesztői szintén javítottak az Autofill Framework-ön, méghozzá a felhasználók visszajelzései alapján. Például, lehetővé vált a jelszókezelő-menedzser alkalmazások egyszerűbb használata. Ezen felül a rendszert nem támogató applikációkban is alkalmazható lesz, méghozzá biztonsági és teljesítménybeli kompromisszumok nélkül.

Fizetési megoldások

Az új android rendszer a támogatott eszközökön elérhetővé teszi az OMAP API hozzáférést, mely megnyitja az utat az okoskártya és egyéb szolgáltatások előtt. Mindezt a GlobalPlatform Open Mobile API-nak köszönhetjük.

Bemutatkozik a legújabb Android (I. rész)

Az applikációk új funkciói
Az android operációs rendszer fejlesztői nagy fába vágták a fejszéjüket és sok havi munkájuk eredményeképp most igen rengeteg újítás látott napvilágot. Nagymértékben javították a Wi-Fi RTT segítségével történő, beltéri pozicionálást. Ez egy olyan android képesség, melyre régóta várunk. A támogatott protokollnak köszönhetően, az operációs rendszer a legközelebbi Wi-Fi pontoktól való távolság segítségével határozza meg a helyzetünket.

Plusz még az is hozzájön ehhez a képességhez, hogy mindezt AP-hoz való csatlakozás nélkül képes elvégezni, így biztosítva a felhasználó védelmét. Ráadásul, az Access Pointok nem lesznek képesek a meghatározásra, ezt kizárólag a mobil készülékek végzik. A pontos, 1-2 méteres helymeghatározáshoz három, vagy annál több AP szükséges.

Az új android a konkáv grafikus kezelőfelületeket is támogatni fogja. Az iPhone X-en található „notch”-hoz hasonló rendszerről beszélünk, mely egy kis betüremkedés, ami lehetővé teszi, hogy a különböző érzékelők kis helyen férjenek el.

Mindezek mellett az android több kamerás API és az értesítések kezelése is komoly fejlődésen megy keresztül. Az API fejlődésének köszönhetően, egyszerre több Android P rendszerű készülék kamerájához férhetünk hozzá, ráadásul élő képpel. Ennek köszönhetően olyan funkciók előtt nyílik meg az út, mint például a gördülékenyebb nagyítás, a sztereó nézet, vagy a háttér homályosítás. Ráadásul még a legelső fénykép elkészítéséhez szükséges időintervallum is jelentősen csökkenthető ezáltal.

6 kínos iPhone eset, amiket bárcsak elfelejthetnénk

 6 kínos iPhone eset, amiket bárcsak elfelejthetnénk

Kép forrása: YouTube

Bár az iPhone-ok (és az Apple) sikersztorija világszerte ismert, még egy ilyen neves vállalat sem mentesülhet a szerencsétlenebb incidensektől. (De ez rendjén is van, mert legalább láthatjuk, hogy egy cég sem tökéletes.)

Cikkünkben összegyűjtöttünk 6 olyan kirívó esetet, amikor nem az iPhone-októl megszokott professzionizmust kaptuk.

 

 

Az iPhone-ok karrierje felettébb problémásan indult

Kép forrása: Wired

Steve Jobs 2007-ben rántotta le a leplet a legelső iPhone-ról (és ezzel vitathatatlanul fordulóponthoz értünk az okostelefonok történelmében).

A fizikai billentyűzet nélküli készülék jó értelemben sokkolta a világot, de bármilyen modernnek is tűnt az Apple büszkesége, a működése jócskán  hagyott kívánnivalót maga után.

Hogy mi volt a baj vele? Például:

  • A videókat és a zeneszámokat nem tudta végig lejátszani, mert valami mindig eltörött az iPhone működésében.
  • Semmi gond nem volt, ha először elküldtél vele egy e-mailt, és csak aztán mentél fel a netre. De ha fordított sorrendben álltál neki… nos, megzavarodott a rendszer.
  • A jelerőssége sem volt az igazi – éppen ezért a bemutatóra úgy programozták az iPhone kijelzőjét, hogy a jelerősség mindig 5 rubrikát mutasson, függetlenül annak valós, gyenge teljesítményétől. (Igen, Steve Jobs tudott erről.)

Milyen jól hangzik, igaz?

 

Az iPhone 4 nem csatlakozik a Wi-Fire

SAN FRANCISCO – JUNE 07: Apple CEO Steve Jobs announces the new iPhone 4 as he delivers the opening keynote address at the 2010 Apple World Wide Developers conference June 7, 2010 in San Francisco, California. Jobs kicked off their annual WWDC with the announcement of the new iPhone 4. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images) *** Local Caption *** Steve Jobs

Kép forrása: DigitalStudioME

Az iPhone 4 2010-es bemutatása sem volt éppen zökkenőmentes. Jobsnak ezúttal a Wi-Fivel gyűlt meg a baja, így például problémákba ütközött akkor, amikor:

  • az új kijelzőn próbálta demonstrálni a képek szépségét.
  • vagy a videohívás funkciót mutatta be a közönségnek.

Hogyan orvosolta az Apple zsenije a helyzetet?

Jobs egyszerűen felszólította a több mint 500, jelenlévő újságírót, hogy csatlakozzanak le a Wi-Firől, mert gyengítik a hálózatot.

 

Elhagyták az iPhone 4 prototípusát

Kép forrása: Gizmodo

Szintén az iPhone 4-hez kapcsolódó blama: az Apple egyik szoftvermérnöke elhagyta a még be nem mutatott készülék prototípusát…

… amit aztán a bár egy másik vendége megtalált, majd eladta a Gizmodo techsite-nak, akik aztán egy jó alapos cikket kerekítettek az okoseszközzel kapcsolatos, fontos információkból.

Mindezt 6 héttel az iPhone 4 hivatalos bejelentése előtt.

(Egy héttel a kellemetlen incidens után egyébként, high-tech bűnőzésre szakosodott nyomozók özönlötték el a Gizmodo irodáját, és az Apple visszanyerte az elhagyott prototípust.)

 

 

A BendGate botrány

Kép forrása: AppleInsider

Az iPhone 6 Plus prototípusát ugyan nem sikerült elhagyni, de ettől még nem kevésbé kellemetlen problémával kellett szembesülnie az Apple-nek.

Isten hozott, BendGate.

Az iPhone 6 Plus tulajdonosok arcáról bizonyára lefagyott a mosoly, amikor megtapasztalták, milyen könnyen meghajlik az Apple aktuális csúcsmodellje (amiről rengeteg képet és videót közzé is tettek az interneten).

Mondani sem kell, az Apple konkurenciája hamar lecsapott a lehetőségre, és ki-ki a maga módján felhasználta a BendGate-et a marketingkommunikációjában, hogy kihasználja a pillanatnyi rést riválisa védelmén.

Itt van például a Samsung posztja a Twitterről:

“Lekerekített. Nem meghajlott.”

Kép forrása: GSMArena

 

 

Nem hajlik, de legalább dudorodik

Kép forrása: The Verge

Az iPhone 8-as modelleknek is meg kellett birkózniuk a saját démonaikkal.

Több felhasználó arról számolt be ugyanis, hogy új készülékeik egyszerűen felpúposodnak és szétnyílnak. Mint kiderült, az akkumulátorokkal akadt probléma, és az iPhone-ok kijelzője levált az okoseszközről.

De legalább nem robbantak fel, mint a Samsung Galaxy Note 7-esei.

“Próbáljuk meg újra…”

 

Végezetül pedig: ki ne emlékezne a tavalyi iPhone X bemutatójára, amikor is ahol Craig Federighi-t cserbenhagyta elsőre a Face ID?

Az Apple vezető szoftvermérnöke éppen azt ecsetelte előadásában, milyen könnyű egy pillantással feloldani az iPhone X-et, amikor ez történt:

 

https://www.youtube.com/watch?v=m7xmCCTVS7Q

 

A technológiai bakit végül persze az Apple embereinek sikerült megoldania, de máig a cégóriás egyik legkínosabb jeleneteként emlegetik.

 

Vannak hibák, de a jövőn dolgoznak

Félreértés ne essék, a cikkel egyáltalán nem volt célunk ekézni az Apple-t vagy az iPhone-okat – az elért sikerek és a lankadatlan népszerűség egyaránt a cég érdemeit támasztják alá.

Az Apple évről évre azon dolgozik, hogy elhozza nekünk (az általuk elképzelt) ideális jövőt az okoskészülékek vonatkozásában.

Gondoljunk csak a legújabb iPhone X-re és annak számos újítására, amivel irányt szabtak a jövő fejlesztéseinek.

Az Apple tehát gőzerővel dolgozik, és ilyenkor elengedhetetlenül, hogy becsússzon egy-két hiba még a jól működő gépezetekbe is.

Köszönjük a www.tutitartozek.com stábjának a cikket! 

Mérföldkövek a mobiltelefonok világában (2017)

A Qualcom jelentése szerint, sikeres 5G kapcsolatot létesítettek egy 5G modem chipsettel, melyet mobil eszközökre fejlesztettek ki. A jövőben a mobiltelefon készítők és 5G rendszerek fejlesztői számára további információkat is meg fognak osztani. Ezek mellet a Qualcom megjelentette az első terveit az első 5G rendszerrel működő okostelefonnak, melyet teszteléshez és az 5G optimalizálásához készítettek. A cég bemutatta a Snapdragon 636-ot is.

A chipkészítő a Snapdragon x50-el sikeres 5G kapcsolatot hozott létre. Ezt a modemet a tavalyi évben mutatták be. Az X50 gigabit-es sebességet ért el és 28GHz-es rádióhullámú adatcsatlakozást. „Ez a mérföldkő és az bemutatott 5G okostelefon bizonyítja, hogy a Qualcom Technologies vezeti az 5G-s készülékek fejlesztését a mobiltelefonok világában, amivel a felhasználók számára elérhetővé tudják majd tenni a technológiát.” mondta Cristiano Amon a Qualcom Technologies vezérigazgatója.

A Qualcom állítása szerint, bemutatták az 5G adatcsatlakozást a San Diegoi laboratóriumukban. A cég egy új fejlesztésű mikro áramkört is kifejlesztettek, az SD051 mmWave RF-et, ami nagymértékben hozzájárult ehhez a sikerhez. A Snapdragon X50-es 5G NR modemcsalád várhatólag a 2019-es év első felében lép piacra a legújabb fejlesztésű mobileszközökben.

A szintén most bemutatott Snapdragon 636 SoC pedig a középtávú FHD+ minőségű kijelzők támogatásához lett kifejlesztve.

A Google Pixel 2 tesztje

A Google Pixel 2 mobiltelefon sok tényező miatt bekerülhet majd a történelemkönyvekbe, de biztosan nem strapabírása miatt. Zack Nielson egy ismert kütyü tesztelő a YouTube-ról, aki tesztelte a „Prémium Bevonat” képességeit.

Ezt úgy tette, hogy az általa megszokott tesztnek vetette alá a mobiltelefont, és megállapította, hogy meglehetősen könnyen lehet megkarcolni a műanyag bevonatát. Egy egyszerű borotvapengével könnyedén le tudta kaparni azt, ami elvileg védeni hivatott az amúgy fém vázat.

A hét elején az iFixit munkatársai megállapították, hogy a Google egy fajta magnézium bevonattal látta el a készüléket, mely egy kemény védelmet kellene nyújtania a mobiltelefon kijelzőjének. Ámde nagyon úgy tűnik, hogy ez koránt sem olyan erős, mint képzelték.
Nelson tesztje szerint elég egy gyengébb próbálkozás is ahhoz, hogy eldeformáljuk a készüléket és máris félbe lehet hajtani.

Ezt követően a többi alkatrészt is megvizsgáltuk, a kijelzőt már egy ötös keménységű tárgy is könnyedén megkarcolja, bár ez a többi készüléknél esetében is igaz. Ezen kívül a P-OLED kijelző egy 15 másodpercnyi égetéstől az adott területen súlyosan megrongálódott és vissza sem nyerte eredeti képességeit. Az újlenyomat ellenőrzőről pedig csak annyit, hogy egyáltalán nincs rendesen megépítve.

Összességében Nelson egyáltalán nincs elragadtatva a Google Pixel 2 mobiltelefon ellenálló képességétől, aminek elvileg vezetnie kéne az Androidos készülékek listáját. Éppen ezért, ha ilyen mobiltelefont vásárolsz, érdemes egy tokot is venni hozzá!

Az Apple új fülhallgatói

Miközben az Apple a tízedik évfordulóját ünnepelve több nagy termékét is komoly felhajtással mutatta be, egy másik hihetetlen cikket is piacra dobott, amely valami miatt kicsit a háttérben maradt. A urBeats3 névre keresztelt fülhallgató két modellel jött ki a piacra. Az egyik egy gyorscsatlakozóval, a másik pedig 3.5mm Jack dugóval érkezett.

Az Apple urBeats3 fülhallgatót az ősz folyamán kezdik el árusítani az Egyesült Államokban, 99$ körüli áron. A gyorscsatlakozós modell három, matt Arany, matt ezüst és fekete színekben érkezik, miközben a Jack dugós esetén négy szín közül válogathatunk, melyek a szürke, a fehér, a fekete és a kék.

Az Apple új urBeats3 fülhallgatója, ami gyorscsatlakozóval érkezik, az iPhone 7, iPhone 7 Plus, és a most megjelent iPhone X, iPhone 8, ls iPhone 8 Plus készülékekhez lesz kapható. Ezek mellett a MacBook 2017 modelljei is fogják tudni kezelni ezt a fülhallgatót (a Pro verzió is), mivel azok mostantól Type-C csatlakozókkal vannak szerelve.

A Cupertino-i székhelyű óriás leírása szerint az urBeats3 fülhallgató a különleges, finoman hangolt akusztikus tervezésének köszönhetően tökéletesen illeszkedik minden fülbe és eddig nem hallható tökéletességgel szólaltatja meg a hangokat.
Az Apple arról is gondoskodott, hogy a megvásárolt doboz tartalmazzon az urBeats3-at, négy különböző méretű földugót, eltávolítható biztonsági szárnyakat és egy zseb méretű szállító táskát is.

A környezetbarát mobiltelefonok

Szinte minden gyártó, így a mobiltelefonok gyártói is folyamatosan azon dolgoznak, hogy egyre inkább környezetbarát termékeket dobhassanak a piacra. Állandóan fejlesztik az újabbnál újabb, biológiailag lebomló anyagokat és a tisztább energia felhasználásának lehetőségeit.

A Mobil Világkongresszuson 2016-ban, a Kyocera bemutatott egy napelemes mobiltelefon prototípusát. Beismerték, hogy ez az új technológia még nem áll készen arra, hogy kiváltsa a hálózati adapteres töltésű készülékeket, viszont jó úton halad efelé.

Ez a mobiltelefon elsősorban olyanoknak lett tervezve, akik kültéri munkát folytatnak. Illetve, azok számára is ajánlott az alkalmazásuk, akik gyakran tartózkodnak hosszabb ideig távol az egyéb töltési lehetőségektől, mint a túrázók vagy hegymászók.

Jelenleg, a cég állítása szerint, ezzel a technológiával három percnyi napfürdő, egy percnyi telefonálásra elegendő áramot tud tölteni a készülékbe. Ez nagyjából arra elég, hogy vész esetén segítséget lehessen hívni a szabadban.

Egy másik ígéretesnek tűnő lehetőség, mely alternatív energiát használ, a 2009-es Mechanical Mobile mobiltelefon prototípusa, melyet Mikhaié Stawsky tervezett és napenergia helyett kinetikus energiát hasznosít a működéséhez.

Tervek szerint a készülék úgy tölti fel magát, hogy az ujjunk körül pörgetjük. Ennek a nagy előnye, hogy bárhol fel tudjuk tölteni a mobiltelefont, nem vagyunk helyhez vagy kiegészítő eszközökhöz kötve.

A jobb felhasználói élmény érdekében a sütik használatát el kell fogadnod. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás